[berani cuba!!!] Makanan pelik dan menjijikkan tapi benar

Setiap negara mempunyai makanan tradisinya yang tersendiri baik dalam bentuk sayur – sayuran mahupun daging. Ada juga makanan yang memberi bau yang sangat busuk. Kalau di Malaysia, petai, jering dan belacan dikategorikan sebagai makanan yang mengeluarkan bau kurang senang. Di sini admin share beberapa makanan yang kelihatan menjijikkan dan pelik tapi betul – betul wujud.

Telur 1000 tahun

Telur 1000 tahun adalah salah satu makanan khas Tionghoa yang dibuat dari telur itik atau ayam yang diawetkan dengan campuran tanah liat, kapur tohor, garam atau bahan yang lain dalam beberapa minggu sampai berbulan – bulan.

Setelah mengalami proses pengawetan, kuning telur akan berubah warna menjadi kehijauan dengan tekstur lembut dan memiliki bau belerang. sedangkan putih telur berubah menjadi kecoklatan dengan beberapa Bahagian memiliki tekstur seperti jelly.

Walaubagaimanapun, telur 1000 tahun mempunyai kandungan protein lebih tinggi dan karbohidrat yang lebih rendah dibanding telur biasa. Sesuai sekali buat mereka yang ingin diet. Kandungan Vitamin dan Mineral di dalamnya masih terjaga, seperti A, B12, B, D, zat besi, selenium dan fosfor. Banyak yang mengunakan telur seribu tahun ini sebagai snack menyihatkan kerana tinggi protein. Manfaat telur seribu tahun bagi kesehatan antara lainnya ialah meningkatkan nafsu makan, menjaga kesehatan mata, menjaga fungsi hati dan tekanan darah akan menurun.

Telur Perjaka

Jika mencari hal unik, negara China adalah sumbernya. Di sebuah daerah bernama Dongyang, provinsi Zhejiang, ada sebuah menu makanan yang tidak boleh diterima akal iaitu Telur rebus. Tapi bukan telur rebus biasa, melainkan telur yang direbus dengan air seni atau air kencing.

Air seni atau air kencing yang dipakai juga bukan sembarangan, melainkan dari budak laki-laki saja. Karena itu juga telur rebus ini juga digelar virgin eggs atau telur rebus perjaka. Masyarakat china di sana menyebut menu yang muncul di musim semi ini sebagai tong zi dan atau boy egg.

Untuk mendapatkan citarasa yang khas, telur pertama direndam di dalam kuali berisi air seni atau air kencing, kemudian dipanaskan. Setelah beberapa saat, telur ini dikupas dan direbus kembali dengan air seni yang baru. Proses perebusan mengambil masa seharian.

Balut

Menurut sumber Wikipedia, ‘balut’ adalah telur itik (atau ayam) yang mana berisi embrio yang sudah hampir sempurna. Ia kemudiannya direbus dan dimakan. Ia biasanya dijual dan dihidangkan di warung-warung jalanan di Filipina.

Balut ini dipercayai boleh menambahkan stamina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*